Кой ми взе сиренцето?

Лектор: Десислава Димитрова
Зала: Зала 3.2
Език: Български

Националните кулинарни традиции са богати и разнообразни. Те са най-пряката еманация на уменията и находчивостта на българина да осигури прехрана на децата си при конкретните природни дадености, в които живее. В продължителното взаимодействие между човека и природата е възникнало многообразие от местни породи животни и сортове растения, а усилията на българската домакиня да съхрани продуктите за по-дълго време са довели да огромно разнообразие от сирена, колбаси, туршии, сладка, лютеници.

Днес обаче българският потребител няма достъп до тези храни поради късогледа и набързо скалъпена правна рамка, която на практика лишава производителите на занаятчийски храни от достъп до пазара.

Ще поговорим за икономическия и социален потенциал на тези храни. И за да остане вкусът на думите по-траен лекцията ще завърши с дегустация на 4 занаятчийски сирена, придружени с български вина от местни сортове, произведени от малки изби. Заедно ще решим дали зеленото сирене от Черни Вит, сиренето от каракачански овце, прясното козе сирене или пък зрелият овчи кашкавал добре пасват българските вина.

Посещението на лекцията е безплатно за посетители на DiVino Taste